Nieuwkomers en oudgedienden bij verkiezingen

DEN HAAG - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen presenteren steeds meer partijen hun programma's en kandidaten. Daaronder zijn veel nieuwkomers, maar ook oudgedienden die een kans willen wagen.
In Zoetermeer leidt de keuze van de lijsttrekker tot het vertrek van Trots Zoetermeer uit de gemeenteraad. Vlak voor de verkiezingen zit  de partij zonder zetel. In Voorschoten gaat D66 het voor het eerst in jaren zelfstandig proberen. De partij is uit het samenwerkingsverband ONS Voorschoten gestapt en heeft maar liefst acht lijstduwers opgesteld.
Aan de teloorgang van Trots op Nederland lijkt geen einde te komen. De partij die ooit werd opgezet door politica Rita Verdonk ('niet rechts, of links, maar recht-door-zee') uit Pijnacker-Nootdorp raakt de enige zetel in Zoetermeer kwijt. Het raadslid Harold de Wit begint voor zichzelf onder de naam HDW (Hard Door-Werken). De letters zijn ook zijn initialen, in de naam zit ook een 'beetje cynische boodschap' verstopt. Het zal volgens De Wit behoorlijk aanpezen worden om de kiezersgunst te winnen. 'Dat wordt moeiljk met deze geschiedenis', verzucht hij.

Zetelgeil


Het oud-raadslid hoorde tot zijn verbijstering dat hij op een onverkiesbare plek op de lijst van Trots Zoetermeer werd gezet. Terwijl hij de lokale afdelingen van die partij toch had helpen opzetten. Hij geloofde heilig in de idealen van Verdonk, maar zag haar partij afbrokkelen. Tot overmaat van ramp ontdekte hij pas na lang aandringen dat het bestuur geen vertrouwen meer in hem had als raadslid. Hij zag de lijst op het moment dat de deadline voor de inschrijving van nieuwe partijen voor de verkiezingen al was verstreken.
De Wit: 'Het is toch onbegrijpelijk. Dit is verlies van ervaring. Neen, ik ben niet zetelgeil, zoals sommige mensen zeggen. Het gaat me niet om het pluche, maar om de kiezers.'
Trots Zoetermeer is ook om een reactie gevraagd over het conflict, maar het bestuur heeft nog niet geantwoord. Op internet is te zien dat de partij blij is met de nieuwe verkiezingsposter van Trots en vol vertrouwen de verkiezingen in gaat. Met een lijst, waarop Harold de Wit niet meer voor komt.

Return van D66 in Voorschoten

In Voorschoten hoopt D66 op een terugkeer in de gemeenteraad. De partij maakte de afgelopen jaren deel uit van ONS Voorschoten en leverde de bekende wethouder Freddy Blommers. Hij nam eind vorig jaar afscheid. Er is geen ruzie bij ONS Voorschoten, verzekert een woordvoerder. Volgens D66 hebben veel inwoners het 'groen-wit' van D66 gemist in de lokale politiek. 'Het mooiste dorp van Zuid-Holland' zou toe zijn aan ander, maar ook vertrouwd geluid in de gemeenteraad.
D66 komt met een 'ambitieus' verkiezingsprogramma, waarin een goede service op het gemeentehuis een van de prioriteiten is. Lijsttrekker is Marco van der Meij. Opvallend is dat de democraten niet één, maar acht lijstduwers opvoeren. Onder hen ook oud-wethouder Freddy Blommers.

PvdA samen in Bollenstreek

In de Duin- en Bollenstreek pakt de PvdA de presentatie van de lijsttrekkers groots aan. Op 23 januari kunnen de inwoners in een zaal in Sassenheim kennismaken met de lijsttrekkers van alle gemeenten in de streek. De PvdA'ers uit Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Teylingen samen samen op het podium. De kick-off van de campagne wordt verricht door het PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. De komende tijd zullen veel Kamerleden de provincie in trekken om zieltjes te winnen.