Leiden en Alphen tegen bezuinigingenthuiszorg

Demonstratie tegen bezuinigingen thuiszorg Den Haag
Demonstratie tegen bezuinigingen thuiszorg Den Haag
DEN HAAG - Leiden en Alphen aan den Rijn blijven zich verzetten tegen de bezuinigingen op de thuiszorg. De colleges van B en W verwerpen het akkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG met het kabinet sloot over de toekomst van de zorg.
Daarin is afgesproken dat verzekeraars verantwoordelijk worden voor de persoonlijke verzorging. Alphen aan den Rijn vindt dat een verkeerde keuze. De gemeente wil de verzorging zelf regelen voor de inwoners. Dat is volgens wethouder Han de Jager overzichtelijk en dichtbij. Onder persoonlijke verzorging vallen hulp bij wassen, douchen en eten.
Het gemeentebestuur van Leiden vindt het akkoord van VNG en kabinet ook veel te mager. De hoge korting op huishoudelijke hulp van 40 procent blijft gewoon staan. Verder heeft Leiden er moeite mee dat er een overgangsregeling komt voor bestaande patiënten, terwijl de gemeente de bezuiniging al vanaf het begin in 2015 moet invoeren.
Zelf redden 
Tweederde van alle gemeenten in Nederland heeft tegen het akoord gestemd. De VNG beslist vrijdag wat ze met deze kritiek gaat doen. Mogelijk zal de organisatie opnieuw met het kabinet gaan onderhandelen over de toekomst van de thuiszorg. Door de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) bepalen gemeenten voor welke zorg hun inwoners in aanmerking komen. Daarvoor is in totaal 4 miljard euro beschikbaar.
Uitgangspunt is dat burgers zichzelf zoveel mogelijk moeten redden. Alleen als er echt zorg nodig is, of een voorziening als een scootmobiel, kan men bij de overheid aankloppen. De Tweede Kamer moet nog een besluit nemen over de wmo.