Instellingen

Burgemeester Delft wil één centraal vuurwerk met oud en nieuw

DELFT - Als het aan de Delftse burgemeester Bas Verkerk ligt, wordt er dit jaar met oud en nieuw een groot stadsvuurwerk afgestoken. Ook moet de afsteekperiode van vuurwerk worden teruggeschroefd.

 ‘Om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen, is het nodig om het gebruik van vuurwerk beter te reguleren en aan te passen,’ vertelt burgemeester Verkerk. ‘Het is een goed idee als vuurwerk alleen op 31 december mag worden afgestoken en dan vanaf tien uur ’s avonds in plaats van tien uur in de ochtend.’

Waar en hoe dat moet gebeuren, moet nog worden uitgewerkt. Als de gemeente zou beslissen om stadsvuurwerk te verzorgen, dan zullen de hulpdiensten om advies worden gevraagd.

Europese regelgeving

Veel gemeenten zijn aan het nadenken over de mogelijkheden om illegaal vuurwerk tegen te gaan. Verkerk: 'Zwaar en illegaal vuurwerk zijn levensgevaarlijk. Er vallen gewonden en er wordt veel schade aangericht. Het moet verboden worden en daar moeten Europese regels voor komen', aldus Verkerk. Eerder kwamen de burgemeesters van Den Haag en van Zoetermeer met soortgelijke voorstellen. Burgemeesters in het hele land lijken ook voorstander te zijn van strengere regels rond vuurwerk.