'Voor de zomer duidelijkheid over vuurwerkverbod'

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wil nog voor de zomer duidelijkheid van het kabinet over de aanpassing van regels voor het afsteken van vuurwerk.
Dat bleek woensdagmiddag tijdens een bespreking in een raadscommissie. GroenLinks-raadslid David Rietveld wilde weten of gemeenten als Den Haag de vrijheid krijgen om eigen regels te maken voor Oud en Nieuw. Mogelijkheden zijn het beperken van de afsteektijd tot de avond of de verkoop van vuurwerk pas op 31 december toestaan.
Binnenkort praten de vier grote steden met minister Opstelten daarover. In het vragenuurtje in de Tweede Kamer zei minister Plasterk deze week dat hij bang is voor 'vuurwerktoerisme', als de ene gemeente soepeler beleid heeft dan andere plaatsen in de buurt. Hij komt in april met een brief waarin alle maatschappelijke kosten van vuurwerk zijn opgesomd. Op verzoek van de Kamer moet hij precies uitrekenen hoeveel het afsteken van rotjes en vuurpijlen kost aan gewonden, schade op straat en inzet van poltie. 
GroenLinks gelooft erin
GroenLinks hoopt het aan banden leggen van vuurwerk nog steeds op de politieke agenda te krijgen. Bij het meldpunt vuurwerkoverlast van die partij kwamen meer dan 90.000 klachten binnen. Het raadslid Rietveld denkt dat er dit jaar 'eindelijk een stapje gezet kan worden'.