Gemeenten liggen dwars bij plannen toekomst thuiszorg

Demonstratie tegen bezuinigingen thuiszorg Den Haag
Demonstratie tegen bezuinigingen thuiszorg Den Haag
DEN HAAG - Er is opnieuw een tegenslag voor het kabinetsplan om de thuiszorg vanaf volgend jaar onder te brengen bij gemeenten. Na eerdere felle protesten van medewerkers in de thuiszorg, zegt nu tweederde van de gemeenten de zorgtaken van de rijksoverheid niet over te willen nemen.
Dat blijkt uit een ledenraadpleging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG. Een meerderheid stemde tegen het akkoord dat de VNG met het kabinet sloot over de toekomst van de thuiszorg. Onder de tegenstemmers zijn de gemeenten Leiden en Alphen aan den Rijn.

Te onduidelijk

Den Haag vindt het akkoord nog te onduidelijk om nu in te kunnen stemmen. In vergelijking met eerdere voorstellen zouden er verbeteringen zijn, maar de financiële gevolgen blijven een raadsel. Zo krijgen gemeenten vanaf 2015 zeker 200 miljoen euro extra om de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) uit te voeren. Maar dan dreigt Den Haag nog geld tekort te komen, omdat klanten van de thuiszorg nog één jaar recht hebben op de zorg die ze voor 2015 kregen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De gemeente Den Haag hoopt dat nader overleg met het kabinet een oplossing biedt voor dit knelpunt. De VNG beslist vrijdag wat de vereniging met de uitspraak van de leden gaat doen. Staatssecretaris Martin van Rijn wacht dit af. Hij hoopt nog steeds de bezorgdheid die er leeft onder gemeenten weg te kunnen nemen.