Opstappen raadslid Trots Zoetermeer is 'groot raadsel'

Gevel van het stadhuis in Zoetermeer
Gevel van het stadhuis in Zoetermeer
ZOETERMEER - Voor Trots Zoetermeer is het een groot mysterie waarom het raadslid Harold de Wit opeens is opgestapt.
Volgens eigen zeggen is hij door zijn partij op een onverkiesbare plaats gezet op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Wit levert zijn zetel niet in, maar is - zo zei hij tegen Omroep West - voor zichzelf begonnen onder de naam HDW, zijn initialen. Bij Trots Zoetermeer kwam die mededeling als een volslagen verrassing.
Volgens Ron Verhaak van die partij was er juist een compromis bereikt over de lijst. Harold de Wit zou op nummer 2 komen. Verhaak stond zijn plaats daarvoor af aan het raadslid. Alles leek weer pais en vree. Verhaak: 'Er zijn veel gesprekken met hem gevoerd. We betreuren het zeer wat er gebeurd is. Hij had zijn zetel moeten afstaan. De Wit zat ook pas vanaf november 2012 in de gemeenteraad.' Verhaak vindt het niets meer en minder dan een 'zakelijk conflict'. 
Grote tegenslag
Het is toch een domper voor Trots Zoetermeer, zo'n twee maanden voor de verkiezingen. 'Het wordt lastiger voor ons, want we kunnen onze stem niet meer laten horen in de gemeenteraad', erkent Verhaak. Toch gaat de partij vol de campagne in met een nieuwe lijst en allerlei punten om de kiezers te overtuigen. Met het opstappen van Harold de Wit houdt hij zich niet meer bezig. 'Ach, we zullen maar zeggen: Soms zijn de wegen van de Heer ondoorgrondelijk.'