Reiziger kan rekenen op net zo veel treinen op tijd als vorig jaar

NS trein in de sneeuw
NS trein in de sneeuw
DEN HAAG - De treinen moeten dit jaar even goed op tijd rijden als vorig jaar. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft dat met de NS afgesproken, zo heeft ze donderdag aan de Tweede Kamer gemeld. Dat betekent dat 93 procent van de treinen op tijd op de stations moet aankomen. Op tijd wil zeggen: minder dan 5 minuten te laat.
Mansveld vindt dat doel 'in internationaal perspectief' voldoende ambitieus omdat er dit jaar veel werkzaamheden op station en spoor plaatsvinden. Zo worden bijvoorbeeld grote stations als die van Den Haag, Den Bosch en Utrecht gemoderniseerd.
Mansveld heeft wel aanscherpte afspraken met de NS gemaakt over reisinformatie en reinheid. De reisinformatie bij stremmingen en vertragingen moet beter, en treinen en stations moeten schoner worden.

Sprinters

Ook met spoorbeheerder ProRail zijn afspraken gemaakt over de te leveren prestaties. Zo moeten de treinen op vijf lijnen vaker op tijd rijden. Dat geldt onder meer voor de sprinters tussen Utrecht en Den Haag Centraal en Zwolle en Enschede en de internationale trein tussen Amsterdam/Den Haag en Brussel. Ook zal ProRail nog meer doen om storingen en ongevallen te voorkomen.
Of de NS en ProRail vorig jaar hebben gepresteerd zoals de bedoeling was, is nog niet bekend. Dat moet eind volgende maand uit hun gegevens blijken.