Instellingen

Eis: 18 maanden cel voor Haagse postbode die tonnen stal

DEN HAAG - De Haagse postbode die vorig jaar 200.000 euro stal door zeker dertien brieven van de Belastingdienst te onderscheppen, krijgt als het aan het Openbaar Ministerie ligt 18 maanden celstraf met aftrek van voorarrest.

Door Marcel van den Eng

De 29-jarige man stond donderdag voor de rechter. Als bezorger van het bedrijf Sandd zou de man in 2012 maandenlang brieven hebben onderschept waarin de fiscus vraagt een rekeningnummer voor teruggave. De verdachte zou zijn eigen rekeningnummer op de formulieren hebben gezet.

Ook zou hij de bankrekeningen van een buurvrouw en haar kleindochter hebben misbruikt om geld door te sluizen. Later zou de man het geld weer hebben opgenomen. In ruil kregen de mensen die hun rekening beschikbaar stelden, een financiële vergoeding. Volgens justitie wist de verdachte - die aan een gokverslaving leidt - daardoor bij de fiscus bijna 200.000 euro op te strijken.

Dozen onbezorgde post

Bij huiszoeking bij de verdachte vond de politie drie dozen en twee boodschappentassen met onbezorgde post. Een aantal enveloppen die niet voor de verdachte bestemd waren, zouden zijn geopend. Ook werd een half ingevuld teruggaveformulier gevonden in het huis van de verdachte.

De verdachte verklaarde voor de rechtbank dat hij in opdracht zou hebben gehandeld voor ex-voetballer Youssouf Diallo die vroeger voor RKC Waalwijk speelde. Diallo en de verdachte zouden elkaar hebben gekend van een het asielzoekerscentrum in Dongen waar zij vroeger zouden hebben gezeten.

Arrestatiebevel

Justitie heeft daardoor overwogen om een Europees arrestatiebevel uit te vaardigen, maar er bestaan twijfels of Diallo daadwerkelijk een rol in de zaak heeft gespeeld. Diallo is sinds 2009 weg uit Nederland. Zelfs de advocaat van de verdachte heeft daarover twijfels.

De raadsman van de verdachte stelt dat er onvoldoende bewijs is. 'Er hangt te veel af van één rapport van het Nederlands Forensisch Instituut', aldus de advocaat die doelt op het handschrift van de verdachte op terruggaveformulieren van de fiscus die met andere papieren van de man zijn vergeleken. Ook van witwassen vindt de advocaat geen sprake. Hij vraagt de rechtbank rekening te houden met de verblijfsvergunning van zijn cliënt.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.