Instellingen

We gooien vooral zuivel, brood en groente zomaar weg; 47 kilo per persoon per jaar

DEN HAAG - In 2013 gooiden Nederlanders naar schatting 47 kilo per persoon voedsel weg dat nog prima te eten was. Dat is één kilo minder dan tijdens het laatste onderzoek in 2010. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, onder meer in Rijswijk en Waddinxveen.

Vooral zuivel, brood en groente belandden in de afval- of gft-bak. Ook werd er veel rijst en pasta weggegooid, omdat daarvan vaak te veel wordt gekookt.

De meeste winst is te behalen als mensen meer nadenken voor ze eten weggooien, denkt Corné van Dooren van het Voedingscentrum in Den Haag. ‘De verspilling vindt plaats doordat mensen te veel kopen, het eten niet op de juiste manier bewaren, maar ook omdat Nederlanders soms niet weten hoe ze restjes kunnen gebruiken. Het gaat om voedsel dat nog goed genoeg is om te eten, zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen, melk die net over de datum is maar nog wel drinkbaar, of brood van gisteren.’ 

Onderzoek in Rijswijk en Waddinxveen

Het onderzoek werd gedaan door afvalmonsters te nemen in verschillende wijken in 11 gemeenten, waaronder Rijswijk en Waddinxveen. Per wijk is het afval van tien huishoudens bekeken. Ook is een schatting gemaakt van het eten dat niet in de afvalbak verdwijnt, maar op een andere manier wordt weggegooid, zoals brood voor de eendjes, zuivel via de gootsteen en fruit op de composthoop.