Schoolkeuzestress voor leerlingen groep 8 weer begonnen

Cito groep 8
Cito groep 8
DEN HAAG - Het is hét gespreksonderwerp van ouders die kinderen in groep 8 hebben zitten. ‘Heb jij je voorlopig schooladvies al? En op welke scholen gaat je kind kijken.’ Het jaarlijkse geshop voor de keuze van de middelbare scholen is weer begonnen.

Door Mirjam Wolfsbergen

Van 11 t/m 13 februari zijn de o zo gevreesde en bepalende Cito-toetsen, maar daarvoor houden veel middelbare scholen in de regio open huis en voorlichtingsdagen. Bij veel scholen kan vanaf 18 januari tot en met 21 maart worden ingeschreven. 
Veel leerlingen raken in eerste instantie de weg kwijt  door het grote aanbod. Gelukkig zijn er dan weer handige site. Zo heeft de Rijksoverheid één en ander op een rijtje gezet.  De gemeente Den Haag heeft zelfs een app gemaakt waarop de Haagse Scholenwijzer te bekijken is.
Het kiezen is er niet makkelijker op geworden, want de meeste scholen bieden wel iets extra’s. Van tweetalig onderwijs, extra sporten, tot meer muziek, cultuur en dans. 

Technasium

Redelijk nieuw in deze ontwikkeling is het technasium een variant op het gymnasium maar in plaats van Grieks en Latijn krijg je extra technische vakken zoals ‘Onderzoek en Ontwerp.’ Ook storten veel scholen zich op Chinees, dat vanaf 2015 een eindexamenvak is.
Als je dan de schoolgidsen bestudeerd hebt, schoolscores op de verschillende sites hebt vergeleken en natuurlijk het scholen bezocht, kan er ingeschreven worden. Om te voorkomen dat kinderen bij meer scholen tegelijkertijd worden ingeschreven hanteren de meeste scholen in onze regio een inschrijf-kaart of nummer.  
En na de inschrijving volgt het wachten, ben je toegelaten of moet je toch nog verder zoeken.