Instellingen

Carola Uilenhoed: In twee jaar tijd verloor ik een klein judokaatje in gewicht

Judo Carole Uilenhoed

DEN HAAG - Judoka Carola Uilenhoed heeft geen spijt dat ze 50 kilo is afgevallen. Door die verandering kan ze niet meer aanhaken bij de wereldtop, maar haar gezondheid is haar meer waard. Dat zegt ze in een afscheidsinterview met Omroep West.

'Het gevoel om te stoppen is best wel raar, ik leef er al lang naar toe', zegt Uilenhoed. 'Maar de dag dat je het dan bekendmaakt, is er toch best wel één met een rotgevoel. Ik neem afscheid van een mooi leven met veel ups en downs. Maar het topniveau haalde ik na het afvallen niet meer. Dat ontdekte ik op het EK vorig jaar. Toen heb ik even afstand genomen van het judo. Stiekem had ik gedacht dat het wel zou gaan kriebelen, maar dat gebeurde gewoon niet. Uiteindelijk trok ik de conclusie dat de kans op medailles op bijvoorbeeld de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te klein was.'

Uilenhoed onderging in 2012 een maagverkleining, om op een gezonder gewicht te komen. Ze woog al jaren 140 kilo, en mede dankzij dat gewicht haalde ze grote prijzen op het internationale judo-circuit. Het zorgde er ook voor dat ze veel blessures had, vooral aan haar knie. Inmiddels weegt Uilenhoed dus 50 kilo minder. 'Dat is een klein judokaatje aan gewicht wat ik kwijt ben. Dat is een heel ander stijl van judo. Dat is totaal nieuw voor mij. Dat heeft tijd nodig, en daar ben ik gewoon te oud voor.' Toch heeft ze geen spijt van het afvallen. 'Ik wist dat er een grote kans was dat ik niet meer bij de top zou aanhaken. Maar mijn gezondheid is vele malen belangrijker'.

Uilenhoed begint nu als reumaconsulent in Den Haag.