SP: aangiftes agressie ambulancepersoneel blijven liggen

DEN HAAG - Veel aangiftes die ambulancepersoneel doen tegen agressie worden niet eens behandeld. Dat blijkt uit een grote enquête van de SP in de Tweede Kamer.
De SP gaat minister Ivo Opstelten vragen om aangiftes van ambulancepersoneel voortaan altijd te onderzoeken. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten treedt de politie nu nog niet op tegen mensen die de boel in een ambulance kort en klein slaan, als er drugs in het spel is en dat moet veranderen.
In de enquête geeft 84 procent van het ambulancepersoneel aan in de afgelopen jaren wel eens bedreigd te zijn, 5 procent heeft er regelmatig last van. Volgens de koepelorganisatie Ambulancezorg Nederland ontstaat agressie omdat mensen een verkeerd beeld hebben van de spoedeisende hulp.

Amerikaanse tv-series

‘Door Amerikaanse tv-series denken ze dat er snel een ambulance voor de deur staat en dat slachtoffers direct naar het ziekenhuis worden gebracht. In de praktijk werkt dat anders: patiënten worden eerst ter plekke behandeld’, aldus Ambulancezorg Nederland. Er komt een grote publiekscampagne aan om de misverstanden over de ambulancezorg weg te nemen.