Campagne tegen Amerikaanse toestanden met ambulances

DEN HAAG - Er komt een grote publiekscampagne om het beeld bij te stellen dat we hebben van ambulancezorg. Dat is volgens de branche nodig, omdat het beeld dat we nu hebben vaak de oorzaak is van agressie tegen ambulancepersoneel.
Een ambulance die er binnen een paar minuten is en personeel dat eruit rent om een slachtoffer direct naar het ziekenhuis te brengen. Dat is de flitsende actie die dagelijks te zien is in Amerikaanse tv-series.
Helemaal fout, zegt de branche-organisatie Ambulancezorg Nederland. Er zijn daardoor veel misverstanden over wat je kan verwachten van de acute zorg. Mensen raken geïrriteerd als ze te lang moeten wachten. Of vragen zich af, waarom het slachtoffer nog ter plekke wordt behandeld. Het duurt allemaal te lang.
Meer begrip is nodig
Dit beeld leidt tot veel agressie tegen ambulancepersoneel. De branche begint daarom binnen een paar jaar een grote publiekscampagne waarin wordt gevraagd om meer begrip. Dat is donderdag aangekondigd bij de presentatie van een enquete van de SP onder het ambulancepersoneel.