Instellingen

Schade door jaarwisseling passeert half miljoen

DEN HAAG - De schade die gemeenten in het noordelijke deel van Zuid-Holland hebben geleden door de jaarwisseling is de half miljoen euro gepasseerd. Uit een nieuwe inventarisatie van Omroep West komt het bedrag uit op 515.941 euro.

Door Marcel van den Eng

Opvallend is dat er in Zoetermeer tijdens de laatste oud en nieuwviering veel minder schade is veroorzaakt aan gemeentelijke spullen dan een jaar geleden. De schadepost daalde met 36.450 euro ten opzichte van vorig jaar naar 99.400 euro tijdens de laatste jaarwisseling. Dat is een daling van ruim een kwart. Maar wethouder Patrick van Domburg vindt dat nog te veel. Hij wil de schade nog verder terugdringen. 

Hoewel er veel minder afvalbakken in de gemeente ten prooi vielen aan vuurwerk, leidt Zoetermeer daarmee nog altijd de meeste schade gevolgd door vernielingen aan scholen en het wegdek. De wijk met de meeste schade in Zoetermeer is Buytenwegh De Leyens. Voor 25.750 euro werd daar met vuurwerk vernield.

Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn heeft bijna net zoveel schade tijdens de laatste jaarwisseling als bij de vorige editie van oud en nieuw. Voor 36.000 euro werd daar aan gemeentelijke spullen vernield. Een jaar geleden lag dat bedrag duizend euro lager. Ook in Alphen waren vuilnisbakken en verkeersborden het meest populair onder vandalen om op te blazen.

In Hillegom viel de schadepost door de laatste jaarwisseling duizend euro lager uit dan een jaar geleden. Uit een evaluatie van de gemeente blijkt daar voor 10.000 euro te zijn vernield. In Noordwijkerhout is de schade aan gemeentelijke spullen tot nu toe uitgekomen op 15.000 euro. Dat is 3000 euro meer dan een jaar geleden.

Zes gemeenten in het noordelijke deel van Zuid-Holland hebben hun inventarisatie naar de nieuwjaarschade nog niet klaar. Vooral Den Haag heeft meer tijd nodig voor een onderzoek. De grootste gemeente in het noordelijke deel van Zuid-Holland verwacht pas volgende maand met cijfers te kunnen komen. Het meest recente overzicht van gemeenten met hun inventarisatie naar de nieuwjaarschade is hieronder te vinden.