Overname LangeLand Ziekenhuis voor Ondernemingskamer

Langeland Ziekenhuis
Langeland Ziekenhuis
ZOETERMEER - Het blijft voorlopig de vraag of Fundis het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer kan overnemen. De Ondernemingsraad van Fundis wil de overname tegenhouden en stapte naar de rechter. De kwestie diende donderdagmiddag voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam.
Thuiszorgorganisatie Fundis uit Gouda wil het noodlijdende LangeLand helpen door tachtig procent van de aandelen te kopen, voor zes miljoen euro en een lening van drie miljoen. De medische staf van het Zoetermeerse ziekenhuis zal dan anderhalf miljoen bijdragen.
Maar de Ondernemingsraad van Fundis vindt een investering van 9 miljoen euro een te groot risicio. Hierdoor zou Fundis zelf in financiële problemen kunnen komen en medewerkers moeten ontslaan. Voor de Ondernemingskamer betoogde de OR dat het kabinetsbeleid zijn weerslag heeft op de thuiszorg en dat ook Fundis kampt met omzetverliezen. Verder is volgens de OR het overnameplan gebaseerd op aannames en niet op keiharde afspraken met de gemeente Zoetermeer, zorgverzekeraars en banken.

Ondernemingskamer eens met OR

Op dit laatste punt was de Ondernemingskamer het eens met de OR. Talloze keren vroegen de raadsheren aan de directie van Fundis waarom de banken niet duidelijk in een contract konden schrijven dat zij het benodigde geld verstrekken. 
Volgens de Fundis-directie zijn de brieven en e-mails van de bank met een ‘bereidverklaring’ concreet genoeg. Ook de instemming van de Zoetermeerse gemeenteraad zou een formaliteit zijn. Fundis wees er ook op, dat de overname juist goed is voor de baanzekerheid van alle betrokken. Als de overname van het LangeLand niet doorgaat, zou het ziekenhuis failliet gaan en dat zou volgens de directie juist leiden tot ontslagen.

Ondernemingskamer doet snel uitspraak

De Ondernemingskamer doet zo spoedig mogelijk uitspraak, in ieder geval binnen zes weken.