Stemcomputer keert terug na chaotische verkiezingen Alphen

DEN HAAG - De regeringspartijen VVD en PvdA in de Tweede Kamer willen de stemcomputer weer invoeren. Enkele partijen riepen daartoe op na de chaotisch verlopen hertelling van de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn, vorig jaar november.
De VVD was één van die partijen, maar coalitiepartner PvdA staat er nu ook positief tegenover. Mogelijk dat er bij de provinciale verkiezingen in 2015 alweer in een aantal stembureaus getest kan worden met elektronisch stemmen.
In 2006 werd voor het laatst met de stemcomputer gestemd. Die werd daarna vanwege fraudegevoeligheid in de ban gedaan. Stemcomputerfabrikant Nedap uit Groenlo zei vorig jaar maart al dat de nieuwe stemcomputers veilig zijn.
De commissie-Van Beek vorige maand om vanaf 2018 te gaan werken met een 'stemprinter', waarbij kiezers hun stembiljet uitprinten. De geprinte vellen worden vervolgens geteld met elektronische scanapparatuur. Dat zou in 1 uur gebeurd moeten zijn.
Verwarring over uitslag in Alphen
Over de uitslag van de Alphense verkiezingen was verwarring ontstaan, doordat er een aantal keer verschoven werd met een restzetel. CDA en GroenLinks tekenden daarop bezwaar aan over de uitslag.
Begin november werden in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dat is een paar maanden eerder dan in de rest van het land omdat de drie gemeenten op 1 januari samengaan.