Tien 'Syriëgangers' gedood in Syrië

DEN HAAG - In Syrië zijn ' voor zover we weten' tien Nederlandse Jihadisten gesneuveld de afgelopen jaren. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in het land.
Volgens de bewindsman zijn ongeveer 120 Nederlanders actief in Syrië. Daarnaast zijn er zo'n 20 jihadisten teruggekeerd uit het land. Die worden goed in de gaten gehouden, voegde de bewindsman eraan toe. Het conflict in Syrië is al sinds 2011 gaande.
In Den Haag en Delft zouden ronselaars actief zijn om jonge moslims over te halen voor de gewapende strijd in Syrië. Eind december zei topman Rob Bertholee van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat er op dat moment tegen de honderd Nederlanders in Syrië zaten. Het zou vaak gaan om jonge mannen en vrouwen. Er werd onder anderen een 15-jarig meisje aangehouden dat wilde afreizen naar Syrië.

'Uit dood gaat geen afschrikwekkende werking'

Ruim twee maanden geleden meldde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich zorgen te maken over de radicalisering van jihadisten. Op internet wordt steeds meer openlijk propaganda gemaakt voor deelname aan de strijd in Syrië. Steeds meer Nederlanders reisden hierheen voor de jihad, meldde Opstelten toen.
'Het is niet gebleken dat van de terugkeer van teleurgestelde Syriëgangers en de dood van anderen een afschrikwekkende werking uitgaat', aldus Opstelten. Omgekomen Nederlandse Syriëgangers worden op internet juist geëerd als martelaren. Ze vechten voor groepen als Jabhat al-Nusra.