Instellingen

Bouw zweefbrug haven Scheveningen hangt aan zijden draadje

Zweefbrug
Looproute Zweefbrug

DEN HAAG - Het is zeer onzeker of de bouw van een hoge brug over de havenmond Scheveningen doorgaat. De Haagse gemeenteraad is een week voordat er definitief over het plan van wethouder Marnix Norder moet worden gestemd, nog steeds niet overtuigd van de nut en haalbaarheid van het plan.

Alle oppositiepartijen in de raad zijn in ieder geval tegen. Maar ook de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA hebben grote twijfels. En die zijn ook donderdagavond laat na een tweede ronde debatteren in een commissievergadering nog lang niet weg genomen.

Binnen Norders eigen partij, de PvdA, leeft grote weerstand tegen het voorstel om over het water een hoge brug met een zwevende veerpont aan te leggen. Zo vroeg raadslid Jos de Jong zich af of die niet gaat bewegen bij hoge windsnelheden. Ook gelooft die partij het niet echt dat de verwachtte bezoekersaantal van 150.000 mensen per jaar wordt gehaald.

Niet overtuigd

Afgelopen maandag kwam de PvdA-fractie al bij elkaar om nog eens over het plan te praten. Maar omdat fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven afwezig was, werden daar nog geen knopen doorgehakt. Wel is duidelijk dat de fractie nog lang niet is overtuigd. Bronnen achten de kans zelfs reëel dat er volgende week donderdag tegen de bouw van de brug wordt gestemd.

Ook D66 ziet niets  het plan voor de brug zoals dat er nu ligt. De partij ziet meer iets in een vaste verbinding een eindje verder op, over een smaller deel van de haven: de pijp. Raadslid Irene van Geest twijfelde er openlijk aan of er op de havenhoofden wel de door Norder beloofde publiekstrekkers komen, zoals een museum en hotels.

De grootste oppositiepartij, de PVV, is faliekant tegen de brug. Die partij hoopt dat een beslissing donderdag kan worden uitgesteld tot na de verkiezingen.
Norder moest tijdens de vergadering erkennen dat er bepaalde risico’s kleven aan de brug. Zo is het niet uitgesloten dat de gondel die bezoekers naar de overkant brengt, komt stil te hangen. Ook is nu nog niet bekend hoeveel meter de bak heen-en-weer mag gaan slingeren.

Failliet

Wel is de wethouder er zeker van dat de beloofde 150.000 mensen er gebruik van gaan maken. ‘Dit is de onderkant van de onderkant. Dat haal je op zeker.’ Mocht het bedrijf dat de brug gaat exploiteren toch onverhoopt failliet gaan, dan krijgt de gemeente het gevaarte terug en mag het stadhuis op zoek naar een nieuwe ondernemer die het aandurft.

Maar de wethouder blijft erbij dat de zweefbrug ideaal is om bezoekers van de boulevard naar de overkant van het water te lokken. ‘ Hij heeft een hoge attractiviteitwaarde.’