Ruitenwisservloeistof kan invloed hebben op een blaastest

Alcoholslot blaastest blazen
Alcoholslot blaastest blazen
RIJSWIJK - Stel: je blaast in je alcoholslot, je hebt niet gedronken en test toch positief. Dat overkomt de heer G., schrijft de Nationale Ombudsman in een rapport waarin het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk op de vingers wordt getikt. G. heeft een alcoholslot in de auto en moet dus altijd blazen voor hij wegrijdt. Voor hij startte, spoot hij eerst de autoruiten schoon met ruitenwisservloeistof. Toen volgde de positieve blaastest.
G. was eerder veroordeeld voor rijden onder invloed en moest daarom minimaal twee jaar een slot in de auto hebben. Hij moet altijd blazen voordat de auto start. De gegevens worden gecontroleerd door het CBR. Indien  G. vier keer een te hoge waarde blaast, wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard.
Het CBR telt de ademtest van G., die veroorzaakt werd door ruitenwisservloeistof, waar dus alcohol inzit, gewoon mee als overtreding. G. doet zijn beklag over het CBR bij de Nationale Ombudsman.

Praktijktest

Het CBR vraagt bij de leverancier na of ruitenwisservloeistof tot zo'n hoge waarde bij een blaastest kan leiden. De leverancier zegt dat dit niet kan. Als op verzoek van de Nationale Ombudsman een praktijktest met de auto van G. wordt gedaan, blijkt dat er wel degelijk een hoge waarde wordt geblazen.
De Nationale ombudsman vindt dat het CBR de eerdere beslissing niet voldoende heeft gemotiveerd. De uitslag blijkt door ruitenwisservloeistof te kunnen zijn ontstaan.

CBR

Het CBR kent de uitkomst van het rapport van de Nationale Ombudsman. Op dit moment zijn zij samen met het ministerie kritisch naar het rapport aan het kijken. Er is nog geen beslissing genomen over wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor het alcoholslotprogramma.