Vernieuwingen overspoelen Den Haag eind maart

poldercentrale
poldercentrale
DEN HAAG - Energie uit plantenwortels, chemische fabrieken ter grootte van een schoenendoos en een familieauto aangedreven door zonne-energie. Een kleine greep uit de vernieuwende ideeën gepresenteerd door deelnemers aan TEDxBinnenhof. Dat is een platform waarin overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken om Nederlandse vindingen en doorbraken internationale bekendheid te geven.
Vrijdag zijn in Amsterdam acht mensen bekendgemaakt die op 31 maart in de Haagse Ridderzaal hun plannen zullen presenteren. De komende twee maanden zullen er nog twee namen volgen. De sprekers zijn geselecteerd door een jury waarin astronaut André Kuipers zitting had.

Energie uit poldergemalen
De deelnemers zoeken naar 'Nederlandse oplossingen voor wereldproblemen'. Zo probeert Barry Scholten samen met het Hoogheemraadschap Delfland energie te halen uit oppervlaktewater. Poldergemalen worden in dat geval gebruikt als energiecentrales.
Breed gedeeld
De presentaties tijdens TEDxBinnenhof zijn niet alleen in de Ridderzaal te volgen, maar ook live in onder meer de Koninklijke Schouwburg en theater de Nieuwe Regentes in Den Haag en in diverse zalen elders in het land. Om internationaal aandacht te vragen voor de Nederlandse vindingen zijn op meer dan 40 Nederlandse ambassades en consulaten over de hele wereld 'viewings' georganiseerd.
Vervolg
Na de presentaties op 31 maart worden de ideeën verder ontwikkeld. Hierbij zijn onder meer banken, energiebedrijven en pensioenfondsen betrokken.