Instellingen

Raad van State: Ouderenpartij HOOP mag naam houden

Raad van State
Raad van State

DEN HAAG - De Ouderenpartij HOOP mag gewoon onder de eigen naam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Er kan voor de kiezer in het stembureau geen verwarring ontstaan met de naam van een andere deelnemer, Ouderen Partij Den Haag (OPDH), zoals het centraal stembureau van de gemeente vreesde. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vrijdagmiddag bepaald in een zaak die door HOOP was aangespannen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar, willen in Den Haag een paar partijen meedoen die zich richten op ouderen, daaronder de Ouderen Partij Den Haag (OPDH) en de Ouderenpartij HOOP.

Naam zou 'misleidend' zijn

Het centraal stembureau van de gemeente weigerde de naam van die laatste partij in te schrijven omdat ‘deze aanduiding in hoofdzaak overeenstemt met de reeds geregistreerde aanduiding Ouderen Partij Den Haag (OPDH) en ook anderszins misleidend is’,  aldus het bureau.

Maar de Raad van State veegt dat argument van tafel. Een partij kan niet het alleenrecht van algemene begrippen als ‘ouderen’ en ‘partij’ opeisen. Verder vindt de hoogste bestuursrechter ook dat de namen afgezien van de woorden ‘ouderen’ en ‘partij’ helemaal niet op elkaar lijken. Bovendien vindt de raad ‘dat beide aanduidingen in hun geheel bezien fonetisch en in woordbeeld verschillen’.

Stembureau draait op voor de kosten

Vandaar dat HOOP nu gewoon onder de eigen naam mag meedoen. Het centraal stembureau moet de partij ook nog 318 euro terugbetalen voor de gemaakte kosten.