Instellingen

Vogelbescherming: 'De houtduif wint in Den Haag de vogeltelling'

Valken
Valken

DEN HAAG - Vogelliefhebbers kunnen zaterdag en zondag weer meedoen met de jaarlijkse tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. De Haagse afdeling verwacht veel belangstelling. De houtduif zal vermoedelijk als winnaar uit de bus komen.

Het advies is om vanuit de woonkamer alle vogels te tellen in de tuin of op het balkon. Volgens Frederik Hoogerhoud van de Haagse Vogelbescherming is een uur tellen meer dan voldoende.

Veel belangstelling

De Vogelbescherming verwacht veel belangstelling. 'Mensen zijn zijn meer thuis en meer met vogels bezig', zegt Hoogerhoud. Hij verwacht dat de houtduif en de merel bovenaan in de top 10 zullen eindigen.

Via internet kunnen de telresultaten worden doorgegeven. De huismus, de koolmees en de merel waren vorig jaar - net als de jaren daarvoor - de meest getelde tuinvogels. Vorig jaar zijn in heel Nederland in twee dagen meer dan een miljoen vogels geteld.

Vogels gelden als een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het groen in de omgeving.