Schouder Freek van der Wart opnieuw uit de kom

Freek van der Wart (VI Images)
Freek van der Wart (VI Images)
ZOETERMEER - Freek van der Wart heeft zaterdag bij het Europees kampioenschap shorttrack in Dresden (Duitsland) opnieuw een schouderblessure opgelopen. De 25-jarige titelverdediger uit Zoetermeer heeft volgens Schaatsen.nl voor de tweede keer in twee weken tijd een uit de kom geschoten linkerschouder.
Met het oog op de Winterspelen is de blessure van Van der Wart een grote tegenvaller voor de Nederlandse ploeg. Het mannenteam is op de aflossing een gegadigde voor een medaille. Het is de vraag of Van der Wart over vier weken, als de relay in Sotsji op het programma staat, voldoende is hersteld om een volledig krachtige duw te geven.
'Freek is essentieel. Het is een rijder met veel massa, dus hij kan de rijder die hij duwt op snelheid brengen. Hij kan als geen ander versnellen, is redelijk wendbaar en heeft goed overzicht', licht bondscoach Jeroen Otter toe. Bij het NK viel Van der Wart twee weken geleden ook al. Ook toen schoot zijn schouder uit de kom. Twee dagen later stond hij weer op het ijs.
Van der Wart kwam zaterdag in de tweede voorronde van de 500 meter in de eerste bocht in botsing met de Oekraïner Serhiy Lifyrenko. De schouder is door de medische staf inmiddels teruggezet. Ondanks zijn blessure geeft Van der Wart niet op. Hij komt zaterdagmiddag opnieuw in actie op het EK. 'Sotsji zal net haalbaar zijn.'