West-Safari: Op bezoek bij Jan de strandjutter in Kijkduin

KIJKDUIN - Op het strand van Kijkduin wordt gezocht naar schelpen, krabjes of muntjes. Tussen de kleine kinderen treffen we ook één volwassene. Jan van der Veer, ook wel ome Jan genoemd, is strandjutter. Doordeweeks staat hij voor de klas en geeft hij les, maar in het weekend is hij altijd te vinden op de Jutterskeet in de duinen van Kijkduin.
Ome Jan is een echte Scheveninger. Hij kan het dus niet laten om elke dag even het strand af te struinen op zoek naar alles wat hij kan gebruiken: ‘Hout, touwen, ringen, zonnebrillen, geld, het maakt eigenlijk niet uit.’
Hij doet het niet voor het geld, maar voor het museum De Jutterskeet, dat elk weekend open is. Als je binnenloopt staat het vol met van alles en nog wat. Verzamelingen van sleutels, botten, religieuze boekjes, zeeboeien, houtplanken. Je kan het zo gek niet bedenken.

Urn

Meest opmerkelijke object is toch wel een urn. Op het deksel is de naam te lezen van Gerard Hollander uit Heerlen. Zijn as is waarschijnlijk uitgestrooid op zee. De urn heeft nu een mooie plek gekregen in de Jutterskeet.
Dit weekend heeft ome Jan vier grote stukken hout gevonden. Ook die hebben al een bestemming gekregen: ‘Die maak ik aan elkaar vast en dan wordt het een groot tafelblad. En dan komt er een onderstel onder en hebben we weer een tafel.’

Hergebruiken

Maar wat is hier nou de lol van? Van der Veer: ‘Dit is opgezet om aan kinderen te laten zien. Over het strand en de zee. En alles wat we vinden, gaan we weer hergebruiken. Zo maken we tafeltjes en stoeltjes.’
Het onderkomen van de Jutterskeet is self-supporting en werkt op zonne- en windenergie. Omdat het geen subsidie ontvangt, wordt er wat snoepgoed en zure bommen verkocht. Zo’n 100 donateurs leveren jaarlijks een financiële bijdrage. Maar de belangrijkste bijdrage wordt toch geleverd door… het strandjutten.

West-safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp vioor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.