Wijkagent Leiden-Zuid zoekt 780 karbonaadjes voor de Voedselbank

LEIDEN - Eric van Dommelen is een wijkagent met een missie: de klanten van de Voedselbank voorzien van een stukje vlees. Via Twitter roept de wijkagent een groothandel of supermarkt op 780 karbonaadjes of kipfiletjes te doneren.
In de wijk Leiden-Zuid, waar Van Dommelen zijn rondes doet, is een uitdeelpunt van de Voedselbank. De verhalen die hij van klanten hoort raken de Leidse wijkagent. 'Er is een groot deel van de kinderen in groep 1 tot en met 4 van de basisschool die zonder ontbijt naar school gaan. Terwijl ontbijt hartstikke belangrijk is!', zegt Van Dommelen.
Het is dan ook niet de eerste keer dat de Leidse wijkagent iets doet voor de Voedselbank.  'Eind vorig jaar heb ik ook al een actie voor de Voedselbank op touw gezet, waarbij we negen volle Albert Heijn-karren met voedsel hebben opgehaald. Vooral houdbare producten als pasta en hagelslag enzo', zegt Van Dommelen.

Vlees wordt zelden gedoneerd

Met die producten zijn mensen natuurlijk geholpen, maar, zo wist de Voedselbank aan Van Dommelen te vertellen, vlees wordt maar één à twee keer per jaar gedoneerd. Klanten die afhankelijk zijn van de Voedselbank zetten dus bijna nooit hun tanden in een lekkere karbonade of in een kippetje. 'Vlees is harstikke lekker en gezond, dus daarom ben ik deze actie gestart. Om ook de klanten van de Voedselbank een stukkie vlees te laten hebben', legt Van Dommelen uit.
De wijkagent is op Twitter een actie gestart om een groothandel of poelier zo ver te krijgen de karbonaadjes te schenken. 'Als je één bedrijf hebt, dan ben je ook in één keer klaar. Ik wil namelijk echt 780 stuks en niet, bijvoorbeeld, 120, want dan is het niet eerlijk. Iedereen moet een stukkie vlees krijgen.' En er zijn meer eisen, want het vlees moet wel gewoon van goede kwaliteit zijn.

Emile Ratelband heeft geretweet

Op Twitter is er al de nodige aandacht voor de actie van Van Dommelen. 'Emile Ratelband heeft het al geretweet, en die heeft bijna 60.000 volgers, dus veel mensen hebben het al gezien', aldus een enthousiaste Van Dommelen. Een bedrijf dat 780 karbonaadjes wil doneren heeft zich echter nog niet gemeld.
De wijkagent handelt overigens op eigen initiatief. 'Het is gewoon een actie van een betrokken wijkagent, dit staat verder los van de politie', benadrukt Van Dommelen.