Instellingen

Haagse matrozenmoordenaar opnieuw voor de rechter

varen
varen

ZOETERMEER - Hagenaar Gerardus P. die in 2012 samen met Ronald W. uit Zoetermeer werd veroordeeld voor de moord op een Braziliaanse matroos, staat woensdag in hoger beroep voor de rechter in Den Haag. In 2005 gooiden de mannen de 36-jarige Sebastio De Cunha Lima overboord.

Gerardus P. en Ronald W. maakten voor de kust van Brazilië een proefvaart met een zeilschip. Ze gooiden De Cunha Lima overboord en gingen er vervolgens met de boot vandoor. Toen de matroos niet terugkeerde deed de eigenaar aangifte en kwam de vermissing aan het licht.

De autoriteiten startten in juli 2005 een groot onderzoek. Daaruit bleek dat de 36-jarige matroos voor het laatst was gezien met twee Nederlanders. De verdachten deden zich voor als potentiële kopers van het zeilschip.

Onderzoek naar Nederland

In juli 2009 verzocht Brazilië de autoriteiten in Nederland om het onderzoek over te nemen, omdat de twee mannen alweer waren teruggekeerd naar hun eigen land. In dat onderzoek hadden de politie en het Openbaar Ministerie uiteindelijk voldoende aanleiding om het tweetal aan te houden.

Uit verklaringen van beide mannen bleek dat de matroos enkele kilometers uit de kust overboord is geduwd. Hij probeerde zich nog vast te klampen aan de boot, maar moest uiteindelijk loslaten. Het lichaam van Sebastio De Cunha Lima is nooit meer gevonden.

Celstraffen

De rechtbank veroordeelde Hagenaar Gerardus P. tot 14 jaar cel voor de moord op de matroos. Compagnon Ronald W. uit Zoetermeer moest van de rechter 13 jaar de gevangenis in. Beide mannen hebben hun daad bekend, maar Gerardus P. ging toch in hoger beroep tegen zijn straf.