Leidse zonnepanelen gewekt na winterslaap van 31 maanden

LEIDEN - Spannende uren voor medewerkers van Dutch Space uit Leiden. De zonnepanelen die het bedrijf heeft geleverd voor ruimtesonde Rosetta zijn om 11 uur maandagochtend samen met de andere apparatuur in de sonde wakker gemaakt op zo'n 800 miljoen kilometer van de aarde. Maar of systemen van de sonde daadwerkelijk weer opgestart zijn, weten de medewerkers pas in de avonduren.
Ruimtesonde Rosetta is al sinds 2004 onderweg naar een verre komeet, 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. 'Het is de missie die het verst weggegaan is tot nu toe waar wij zonnepanelen voor geleverd hebben' zegt een trotse Rob van Hassel van Dutch Space en betrokken bij de ontwikkeling van de panelen. De komeet bevindt zich aan de rand van ons zonnestelsel, en de afgelopen jaren is de sonde in een steeds grotere baan om de zon op weg gegaan naar de planeet.

Winterslaap

Om stroom te sparen is ruim 2,5 jaar geleden de apparatuur uitgezet. De sateliet is als het ware in winterslaap gebracht en moet nu opgewekt worden. Van Hassel: 'Je kunt het vergelijken met een beer in winterslaap er is wel een hartslag, maar de rest ligt stil'.  Het is voor het eerst dat deze techniek wordt toegepast.
Dutch Space in Leiden is in 1998 begonnen met het maken van de 10 enorme zonnepanelen. 'Die zijn niet te vergelijken met de panelen op ons dak. Het is als een racefiets en een gewone fiets, zegt Rob van Hassel, als je trapt ga je vooruit, maar het zijn twee compleet verschillende dingen'. De panelen van Rosetta moeten ook wel tegen een stootje kunnen. Zo ver van de zon en aarde is het erg koud, min 130 graden celsius en er is maar een heel klein beetje zonlicht.
In 2002 zijn de panelen afgeleverd en twee jaar later is de sonde gelanceerd. En nu komt Rosetta dan een beetje in de buurt van de komeet die onderzocht gaat worden. Als alles volgens plan verloopt, komen in mei de eerste beelden van de komeet hier op aarde binnen. In november zal de sonde dan een lander op de komeet laten neerkomen die verder onderzoek gaat doen. De Europese Ruimtevaart Organisatie ESA hoopt zo meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Geen twijfel

Maar voor het zover is moet de sonde eerst uit z'n winterslaap ontwaken. Dan duurt het een aantal uren voor dat alle apparatuur is opgestart en dan wordt er uiteindelijk weer een signaal terug naar de aarde gestuurd. Dat signaal doet er 45 minuten over voor het binnenkomt bij ESA. Al met al een behoorlijke lange tijd wachten. 'Eigenlijk zijn we met die ruimtevaartprojecten altijd wel gewend dat dingen wat langer duren, dat we nu nog even moeten wachten nemen we op de koop toe', zegt Van Hassel die er niet aan twijfelt dat alles goed zal gaan. 'Mocht er toch geen signaal terug komen, dan is een ambiteuze missie  van ongeveer een miljard euro hoogstwaarschijnlijk mislukt'.