Instellingen

'Ik heb met een handdoek de wond dichtgedrukt'

Onderzoek Nieuwersluisstraat
© Richard Mulder

DEN HAAG - 'Ze bloedde hevig uit haar hals', herinnert een buurman zich de steekpartij zondagavond in de Nieuwersluisstraat in Den Haag. Een man kwam om het leven, een vrouw raakte zwaargewond. 'Ik heb een handdoek gepakt en geprobeerd zo goed mogelijk die wond dicht te drukken.'

Het is ongeveer 21.30 als buren een hoop lawaai horen uit het appartement op de eerste verdieping van het portiek. De Poolse bewoner (36) heeft ruzie met zijn partner. 'Daarna kwam ze gillend de deur uit en riep om hulp', vertelt de onderbuurman.

Terwijl de buurman van boven 112 belt, trekt de onderbuurman handschoenen aan en drukt met een handdoek de wond dicht. 'Ik zag dat het een slagaderlijke bloeding was', vertelt hij. Al snel staan ambulancemedewerkers in het portiek om de eerste hulp over te nemen.

Rustig biertjes gehaald

Omwonenden kennen het Poolse stel niet heel goed. Ze vielen niet echt op en waren over het algemeen rustig. Kort voor het incident was de man nog in de buurtsuper om de hoek geweest. 'Hij was heel kalm, niks aan op te merken', vertelt eigenaar Dew Bodha. 'Hij heeft een stuk of drie biertjes gekocht en toen weer vertrokken.'

Nog geen kwartier later rent de partner van de man zwaar bloedend het portiek uit. In het appartement treffen agenten de man aan. Hij is overleden. Zichzelf van het leven beroofd, nadat hij zijn partner had verwond, denken omwonenden. 'Zij zei dat hij haar gesneden had', zegt de onderbuurman. De man zou haar al eerder hebben bedreigd, omdat ze de relatie wilde verbreken.

Kind naar jeugdzorg

De 30-jarige vrouw is zondagavond opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand zou stabiel zijn. Jeugdzorg ontfermt zich over haar zoontje van 3. Hij was zondagavond ook in het huis, maar bleef fysiek ongedeerd.

De sporen van het drama zijn maandagochtend nog goed zichtbaar. Grote bloedvegen kleuren de tegels van de muur in het portiek rood. Buiten staan vijf schoonmakers te wachten. Ze eten nog even een rustig boterhammetje, wachtend op het moment dat ze aan de slag mogen. De politie heeft de hele nacht en ochtend onderzoek gedaan in het huis, om te bepalen wat er zich precies heeft afgespeeld.