Gouda gaat niet alle schade jaarwisseling herstellen

Vuurwerk in hand
Vuurwerk in hand
GOUDA - Bij de laatste jaarwisseling is in Gouda voor 30.000 euro schade aangericht met vuurwerk. Dat blijkt uit een inventarisatie door het bedrijf Cyclus dat verantwoordelijk is voor het beheer van de openbare ruimte in die gemeente. De gemeente zegt niet alle schade te gaan repareren.

Door Marcel van den Eng

De grootste schade werd veroorzaakt aan verkeersborden, speelplekken en prullenbakken. Bijna 200 borden werd in Gouda vernield. Daarnaast moesten tientallen speelplekken en prullenbakken het ontgelden door het ‘vuurwerkgeweld’.
De armlastige gemeente Gouda laat weten niet alles te gaan repareren. Volgens een woordvoerder worden spullen die nog aan de onderhoudsnormen voldoen, niet vervangen. Daarmee denkt Gouda 10.000 euro te kunnen beknibbelen aan herstelkosten.

Onstuimige jaarwissseling

De gemeente kende een vrij onstuimige jaarwisseling. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de orde te bewaren toen vandalen met stenen en glas hulpverleners bestookten. Burgemeester Milo Schoenmaker had daar geen goed woord voor over.
In bijna alle gemeenten zijn de schades door de jaarwisseling geïnventariseerd. De schadepost is de half miljoen euro gepasseerd. Alleen Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar en Westland hebben nog niet alle vernielingen in kaart. Den Haag verwacht pas volgende maand met cijfers te kunnen komen. Vorig jaar was daar 250.000 euro schade.