Instellingen

Haagse PvdA verdeeld over bouw zweefbrug op Scheveningen

Zweefbrug
Zweefbrug

DEN HAAG - De PvdA, de grootste partij in Den Haag, is verdeeld over de bouw van grote zweefbrug over de haven van Scheveningen. Vice-fractievoorzitter Bas Sepers gaat donderdag tijdens de behandeling van het voorstel tegen stemmen. ‘Het is een slecht plan,’ zegt hij.

Dat betekent dat het hoogst onzeker is geworden of de brug er ook echt komt. Als de PvdA niet unaniem is, maakt dat de weg vrij voor raadsleden van andere coalitiepartijen om tegen te gaan stemmen. En ook binnen de VVD, D66 en het CDA leven er grote bezwaren. Daarnaast is ook nog eens een raadslid van D66 afwezig wegens vakantie.

Zeer krappe meerderheid

Dat betekent dat er nog maar een ander raadslid tegen hoeft te zijn en de stemmen staken, bij nog twee andere nee-stemmers gaat de brug niet door.

PvdA’er Sepers vindt dat het plan van wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen en wonen) financieel rammelt. Zo kost de brug in plaats van de drie miljoen die de gemeente ervoor heeft uitgetrokken, 6,5 miljoen. ‘Terwijl het niet meer is dan een toeristische attractie,’ aldus Sepers. ‘Dat is onverantwoord veel geld.’ Bovendien wijst hij erop dat er het draagvlak voor het plan in Scheveningen minimaal is. ‘Onze nieuwe lijsttrekker Rabin Baldewsingh heeft net aangekondigd dat we beter naar de burgers willen luisteren. Dit zou een mooi begin zijn.’

PvdA-fractiewoordvoerder Jos de Jong wil nog geen commentaar geven in aanloop naar het debat.

Ook bezwaren bij de VVD

De VVD, de een na grootste coalitiepartij, heeft maandagavond op de fractievergadering nog geen definitieve conclusies getrokken. Maar raadslid Rob van de Laar erkent dat ook daar veel bezwaren leven. De liberalen willen in ieder geval nog opheldering over de vraag of de brug geen windhinder oplevert voor schepen en surfers. Ook wil de VVD nog meer opheldering over de financiële risico’s voor de gemeente in het geval de exploitant failliet gaat.

D66 wacht af

D66 wil het oordeel over de brug laten afhangen van het debat donderdag, zegt fractieleider Rachid Guernaoui. Binnen het CDA wordt ook nog een ‘pittige discussie’ gevoerd, aldus woordvoerder Cees Pluimgraaff. Alle grote oppositiepartijen in de raad zijn tegen.

GroenLinks liet eerder al weten totaal niet te begrijpen waarom de brug nodig is. De PVV begrijpt ook niets van het voorstel.

Dat betekent dat Norder donderdag het debat ingaat zonder dat van tevoren duidelijk is dat hij kan rekenen op een meerderheid in de raad. Niet vaak kende de afgelopen jaren kende een bouwplan van hem zoveel openlijke weerstand als nu in de coalitie.

Verzet in de stad

Maar ook in de stad en Scheveningen in het bijzonder broeit het. Onder een petitie op internet tegen het plan hebben in bijna een week ruim 6000 mensen hun naam gezet, onder hen bekende Hagenaars en Hagenezen als illustrator Marnix Rueb en nachtburgemeester Rene Bom.

De bedoeling van Norder is om over de haven van Scheveningen een brug te bouwen met daaraan een ‘zwevende pont’ . Mensen kunnen met dat bakje naar de overkant voor 2,50 of zestig meter omhoog klimmen om dan gratis de overtocht te maken. De wethouder hoopt dat zo toeristen niet stoppen aan het einde van de boulevard maar ook naar de overkant gaan, waar op het voormalig Norfolkterrein woningen moeten komen.