Uit eten voor 5 euro razend populair: nu al wachtrij 3 maanden

DEN HAAG - Maanden wachten voor een tafeltje in een restaurant. Bezoekers van sterrenrestaurants zijn dat wel gewend. Maar in Den Haag is er ook een wachtrij bij restaurant DILL. Dit restaurant is geen dure en exclusieve eetegelegenheid maar een restaurant bedoeld voor mensen met een klein budget. DILL opent op zaterdag 1 februari en is nu al volgeboekt tot eind april.
Volgens eigenaar Ad Sedubun is de aandacht enorm. De Duitse televisie heeft al bij hem op de stoep gestaan en met zijn restaurant heeft hij van België, tot aan China en Turkije de krant gehaald.
Het budgetrestaurant serveert in diverse rondes voor 3,50 euro een lunch en een diner voor 5 euro. Per ronde kunnen er zestig gasten aanschuiven. 'De gasten krijgen voor dat bedrag een heleboel kwaliteit. Wij serveren een mooi opgediende maaltijd, op echt porseleinen servies met goed bestek erbij. En onze maaltijden zijn bovenal gezond en lekker. Alles wordt bereid volgens strenge hygiëneregels’. 

Geen alcohol

Er wordt geen alcohol verkocht. ‘Dat zou de prijs een stuk opvoeren en dat willen wij niet. Het budgetrestaurant is er voor iedereen, maar we proberen vooral gasten die minder te besteden hebben te bedienen’, aldus de eigenaar. Op het menu staan er daarom alcoholvrije wijnen en bieren. ‘Dat houdt de prijs aantrekkelijk en tegelijk gaan we mee met de horecatrend van 2014.' De prijzen van het restaurant kunnen laag gehouden worden, doordat alle ingredienten worden ingekocht bij goedkope supermarkts. 'Maar het gaat hier echt niet om een reclamestunt van de LIDL. Wij zijn een echt restaurant', garandeert Sedubun.
Om de kwaliteit scherp in de gaten te kunnen houden, werkt het restaurant met anonieme keurmeesters. 'Die dineren twee keer per maand als gast in het restaurant en geven hun kritiek op de bediening en op de kwaliteit van het eten. Zonder dat het personeel daarvan afweet.'

Uitbreiding naar andere steden

Sedudun heeft nu al plannen voor uitbreiding naar een groter pand in Den Haag. Ook vestigingen in Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Arnhem staan op de planning. Opening daarvan hangt ondermeer af van het succes in Den Haag.  
Op 1 februari opent DILL de deuren op het Rabbijn Maarsenplein, in het centrum van Den Haag. Tegelijk met de viering van het Chinees Nieuwjaar. ‘We hebben dus genoeg figuranten bij de opening om dit feest te vieren’, zegt een enthousiaste restauranteigenaar.