Instellingen

Ideeën opdoen voor Haags cultuurpaleis

Maquette Cultuurpaleis Den Haag
Maquette Cultuurpaleis Den Haag

DEN HAAG - Wethouder Marjolein de Jong (D66) van Den Haag gaat de komende weken de stadsdelen langs om ideeën op te doen voor de programmering van het nieuwe cultuurpaleis dat in 2018 op het Spuiplein de deuren opent. Dinsdagavond is de eerste bijeenkomst in theater Dakota in het stadsdeel Escamp.

Naast De Jong zijn bij de bijeenkomsten ook vertegenwoordigers van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater aanwezig. Dit zijn de toekomstige gebruikers van het cultuurpaleis.

Voorstellingen cultuurpaleis

De gemeente wil van de inwoners en de culturele instellingen in de stad horen wat voor optredens of voorstellingen zij graag in het cultuurpaleis zouden zien. Voor de stadsgesprekken zijn culturele instellingen en bewoners uitgenodigd.

In november vorig jaar gaf een meerderheid van de gemeenteraad groen licht voor de bouw van het omstreden culturele complex op het Spuiplein. De huidige Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater moeten hiervoor gesloopt worden.

Tegenstanders van het cultuurpaleis vinden de kosten van het project te hoog in deze tijden van bezuinigingen en ook zou er te weinig steun voor het cultuurpaleis zijn in de stad. De kosten zijn 180 miljoen euro.

Actiegroep Dooievaar

Actiegroep Dooievaar die zich vanaf het begin verzette tegen de plannen en een alternatief renovatieplan maakte is het niet eens met de bijeenkomsten die de komende weken zijn georganiseerd. Dooievaar noemt het ‘propagandabijeenkomsten, nadat alle beslissingen al zijn genomen’.

De volgende bijeenkomst is woensdagavond in Muzee Scheveningen.