3000 zonnepanelen op dak Kyocera-stadion

Stadion ADO
Stadion ADO
DEN HAAG - Op het dak van het Kyocera-stadion in Den Haag komen 3000 zonnepanelen. Daarmee moet het de meest duurzame voetbaltempel van Nederland worden. Ook komen rond het stadion 25 tot 30 oplaadpunten voor elektrische auto’s.
Dat staat in een overeenkomst dat de betrokken partijen – ADO Den Haag, de gemeente Den Haag en de bedrijven die de panelen leveren en plaatsen – woensdag gaan ondertekenen.
Het hele stadion van ADO moet veel duurzamer worden, staat in het akkoord. Daardoor kan de uitstoot van 5642 ton koolstofdioxide (Co2) worden vermeden. Het belangrijkste element daarbij is het plaatsen van de zonnepanelen, die door Kyocera worden geleverd. De panelen gaan 678.000 kWh leveren. Dat is genoeg stroom voor ongeveer 200 huishoudens.

Binnen vijftien jaar geld terug

Ze worden na het WK-hockey – dat van 31 mei tot 15 juni  dit jaar duurt – op het dak van het stadion geplaatst. Het project kost tussen de negen ton en 1,3 miljoen euro. Dat wordt binnen vijftien jaar terugverdiend, is het idee. De panelen moeten eraan bijdragen dat Den Haag in 2040 klimaat neutraal is.
Recent werd bekend dat ook op de daken van andere voetbalstadions zoals de Arena in Amsterdam en de Euroborg in Groningen zonnepanelen komen.