Instellingen

8.000 handtekeningen voor nieuw onderzoek Anass

herdenkingsplek anass
herdenkingsplek anass

WASSENAAR - Een online petitie om de zaak-Anass heropend te krijgen, is in een paar weken tijd meer dan 8.000 keer ondertekend. De initiatiefnemers willen over twee weken gaan demonstreren in Den Haag.

De initiatiefnemers zijn er vast van overtuigd dat Anass geen zelfmoord pleegde, zoals het Openbaar Ministerie na onderzoek vaststelde. 'Er zijn veel te veel aanwijzingen voor het tegendeel', zegt Madiha Abdales, die de groep vertegenwoordigt.

Ze zijn de petitie gestart uit medeleven. 'Dit had ons ook kunnen overkomen, het houdt ons nog steeds bezig.' Banden met de familie van Anass hebben ze niet. 'Maar inmiddels hebben we wel contact gehad met de vader en halfbroer. Die man woont zelf in Marokko. Hij wil van alles, maar weet niet hoe het moet. Daarom helpen wij.'

Ze zijn niet de enigen die er zo over denken. Begin januari is de petitie opgestart, die is inmiddels ruim 8.000 keer ondertekend.

Demonstratie

De petitie loopt nog tot april, dan willen de initiatiefnemers hem aanbieden aan de Tweede Kamer. Maar voor het zover is, wordt op donderdag 6 februari al gedemonstreerd op het Plein. 'We willen dat er aandacht voor komt in de Kamer en protesteren tegen het Openbaar Ministerie.'

Volgens de initiatiefnemers hebben ze inmiddels toestemming om van 15.00 uur tot 17.00 uur te demonstreren voor het Kamergebouw.

Onderzoek

De moeder van Anass heeft eerder laten weten de conclusies van Openbaar Ministerie niet te accepteren. Ze laat een contra-expertise uitvoeren, in de hoop op nieuwe aanwijzingen. Haar advocaat laat weten dat de contra-expertise nog niet af is.

Anass werd op donderdag 7 februari vorig jaar dood gevonden in de bosjes naast attractiepark Duinrell in Wassenaar. Volgens justitie heeft de jongen zelfmoord gepleegd en werd hij intens gepest. Maar anderen, onder wie de vader van Anass, geloven niet in zelfmoord.