Instellingen

Haagse violistes in finale Nederlands Vioolconcours

DEN HAAG - Mayte Levenbach (12) en Hadewych de Vos (14) uit Den Haag hebben de finale van het Iordens Vioolconcours gehaald. Zij zijn een van de drie kandidaten in beide leeftijdcategorieën die strijden om de prijzen op zaterdagmiddag in het Bel Air Hotel Den Haag.

Mayte Levenbach won al tijdens de voorronde de prijs voor de beste uitvoering van de opdrachtcompositie van Guus Janssen en speelde een eigen compositie. Twee dagen later zat zij bij De Wereld Draait Door aan tafel. Op zevenjarige leeftijd werd zij al aangenomen op het Koninklijk Conservatorium. Hadewych de Vos heeft al drie keer eerder meegedaan aan het Iordens Vioolconcours. Ook zij is op jonge leeftijd aangenomen op het Koninklijk Conservatorium. Zij speelt in het Atheneum Kamer Orkest en het Viotta Jeugdorkest.

Het Nederlandse Vioolconcours Iordens is voor jonge violisten van 6 tot en met 14 jaar en is bedoeld om plezier in het vioolspelen te stimuleren en te houden. De jonge muzikanten ontmoeten andere violisten uit Nederland en leren hoe het is om voor een jury en publiek op te treden. De kinderen die deelnemen kunnen geldbedragen winnen én geven een slotconcert in de Dr. Anton Phillipszaal op zondag 26 januari. De winnaars ontvangen hun prijs op deze dag uit handen van Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker.

Voor de liefhebbers van violen en vioolmuziek is er op zaterdagavond  in het Bel Air Hotel het Luisterconcours. De topviolist Daniel Rowland bespeelt allerlei bijzondere violen uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en geeft een recital. Er is een privéconcert te winnen van Daniel Rowland, winnaar van het Oskar Back Vioolconcours 1995.