Instellingen

West-Safari: 'Op 5 februari schaatsen op natuurijs in De Lier'

IJsclub 'Hard Gaat-Ie'
IJsclub 'Hard Gaat-Ie'

DE LIER - Vorst of geen vorst, elke winter verkent voorzitter Wim van den Berg drie keer in de week het terrein van IJsclub ‘Hard Gaat-Ie’ in De Lier. Dolf van der Knaap, de monteur van de ijsbaan, heeft goede hoop dat er op 5 februari wordt geschaatst in De Lier.

Bij het loket van het clubgebouw hangt het bordje ‘gesloten’. Penningmeester Nico Stolzen baalt. Geen ijs, betekent ook géén inkomsten. En die zijn wel hard nodig, want er is behoorlijk geïnvesteerd in de ijsclub. Er zijn een nieuwe veegmachine en nieuwe lichtmasten aangeschaft.

Afgelopen jaar was de ijsclub uit De Lier de eerste natuurschaatsbaan in Nederland die open ging. Ook dit jaar hopen ze weer de primeur te hebben. Vandaar dat alles nog even gecheckt wordt. De speciaal gemaakte sproeier boven ijsbaan, de veegmachine. Eigenlijk lijkt alles klaar. Het enige wat nog ontbreekt is… het ijs.

Nieuwe maan

Maar volgens Van der Knaap kan het weer elk moment omslaan: ‘Februari is meestal de maand met de meeste vorst. Het is een gevecht tussen de hogedrukgebieden. In Moskou vriest het nu 21 graden. Maar 30 januari, dan krijgen we nieuwe maan, en dan denk ik dat we 4, 5 februari lopen te sproeien. Dan hebben we écht ijs!’

Aan het eind van de ochtend is alles gecontroleerd en goedgekeurd: ‘We zijn er klaar voor!’ Het gezelschap, allemaal mannen, gaat nog even naar het clubgebouw. Want ja, daar moet op gedronken worden. De kruidenbitter staat klaar. ‘Proost! Laat de vorst maar komen!’

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp vioor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.