Instellingen

Justitie eist opnieuw werkstraf tegen Emile Ratelband

Emile Ratelband
Emile Ratelband

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een voorwaardelijke werkstraf geëist tegen Emile Ratelband. De beroepspositivo moest zich dinsdag opnieuw bij de rechter verantwoorden voor een roekeloze vlucht met een modelvliegtuig in 2010.

Ratelband werd eerder al veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur en een schadevergoeding van 18.000 euro. Justitie vindt dat in hoger beroep nog steeds een passende straf. 'Het is een gevaarlijke en vooral ook dure grap gebleken', aldus de officier van justitie.

De positiviteitsgoeroe wilde op 31 mei 2010 vanaf het balkon van het Novotel een modelvliegtuig met een sleep van 3,5 meter lang boven het centrum van de Nederlandse politiek laten vliegen. Vanaf de plek waar hij stond kon Ratelband echter niet goed zien waar hij vloog.

Crash

In plaats van een soepel vluchtje over het Haagse Binnenhof raakte hij enkele torens. Een windvaan overleefde de modelvliegtuigcrash niet. Emile Ratelband richtte met zijn publiciteitsstunt voor 18.000 euro schade aan.