Plasterk: financiële regeling Wassenaarse seksrel mag

Still raad Wassenaar
Still raad Wassenaar
WASSENAAR - De financiële regeling met de hoofdrolspelers van de Wassenaarse seksrel is niet in strijd met de wet. Dat schrijft minister Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken aan het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar.
De minister reageert op de schikking die het gemeentebestuur trof met drie raadsleden en oud-wethouder Henk de Greef naar aanleiding van de seksrel. De gemeente betaalde in totaal anderhalve ton, waarvan 120-duizend naar de raadsleden ging. Met deze regeling wil het college een streep zetten onder de gênante kwestie waarbij tijdens een borrel na een vergadering van de gemeenteraad seksueel getinte opmerkingen zouden zijn gemaakt.
Er kwam veel kritiek op de regeling. Inwoners, een aantal deskundigen en Kamerleden noemden het onbegrijpelijk dat de seksrel zoveel gemeenschapsgeld moet kosten. Volgens hoogleraar Hans Engels van de Universtiteit Leiden zou de regeling illegaal zijn omdat problemen tussen privépersonen met gemeenschapsgeld wordt opgelost.
Toch heeft het gemeentebestuur van Wassenaar niet in strijd met de wet gehandeld. Dat concludeert minister Plasterk na bestudering van de stukken. Verder stelt hij dat het een lokaal-politieke kwestie is waar hij zich niet inhoudelijk over wil uitspreken. Wel betreurt Plasterk het ontstaan van de situatie, omdat deze het aanzien van het openbaar bestuur geen goed heeft gedaan.
Burgemeester Hoekema is tevreden met de reactie van minister Plasterk. 'Zo kan een einde worden gemaakt aan deze zaak en kan de blik met volle energie op de toekomst worden gericht.'