Peuters genieten van de voorleeskunst van Dennis Weening

DEN HAAG - Een groepje van twintig peuters zit woensdagochtend in een grote kring in de Centrale Bibliotheek van Den Haag ademloos te luisteren naar presentator Denis Weening.
Hij leest voor uit Krrrro...kodil! van Catherine Rayner. In het kader van de Nationale Voorleesdagen lezen bekende en minder bekende Nederlanders dit jaar voor in bibliotheken in heel Nederland.
Dennis Weening heeft zelf een dochter van vijf en als hij even tijd heeft dan is hij een echte voorleespappa. ‘Ze is te groot voor Krrrro...kodil! maar vindt Jip en Janneke heel erg leuk. Ik ben al vaak gevraagd voor het Nationale Voorleesontbijt maar ik had eigenlijk nooit tijd om het te doen, dus dit is de eerste keer en het is leuk om die kleintjes zo te zien genieten.’

Vaders Voor Lezen

'Mijn vrouw heeft me samen met mijn dochter opgegeven voor het Voorleesontbijt en ik vond het een erg leuk idee', zegt een vader.
De Nationale Voorleesdagen sluiten dit jaar aan bij de nieuwe campagne Vaders Voor Lezen van de Leescoalitie, waarin vaders en grootvaders worden opgeroepen om meer (voor) te lezen. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op de leesontwikkeling van hun kinderen. Ouders die voorlezen en praten over boeken, maken hun kinderen tot blijvende lezers. Nederlandse vaders besteden echter minder aandacht aan leesopvoeding dan moeders. Ze lezen minder vaak voor, praten minder vaak over boeken, geven minder vaak boekentips en gaan minder vaak met hun kinderen naar de boekhandel of bibliotheek, terwijl juist het vaderlijk leesvoorbeeld maakt dat kinderen meer gaan lezen.

Rustmoment

‘Ik lees mijn kind vaak voor’, zegt een Turkse moeder, het is goed voor de taalontwikkeling van mijn zoon en ik merk dat hij er steeds nieuwe woordjes bij leert.
‘Voor mijn zoontje is het echt een rustmoment, ik neem er ook echt de tijd voor om bijna iedere avond even een verhaaltje voor te lezen, dat vind ik erg belangrijk', vertelt een andere moeder.
De campagne De Nationale Voorleesdagen bestaat sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen.