Instellingen

Onverwacht hoge kosten bezoek Winterspelen in Sotsji

Russische ambassade in Den Haag
Russische ambassade in Den Haag

DEN HAAG - Reisbureaus adverteren met goedkope reisjes naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Maar reken jezelf niet te snel rijk. Na het boeken van je vliegticket en het reserveren van een hotelkamer, komen er opeens onverwachtse kosten om de hoek kijken.

Bij het boeken van een reis naar de Russische Winterspelen komen heel wat meer kosten kijken dan alleen het vliegticket en een hotel. Ruim van tevoren moet een visum worden aangevraagd. In Den Haag zit het Russia Visa Service Centre. Daar is nu een speciaal loket voor visumaanvragers die naar de Winterspelen willen. En daar is dan ook gelijk de eerste extra kostenpost. ‘Een visum kost 35 euro en verwerking van de aanvraag duurt ongeveer 6 werkdagen’, meldt Viacheslav Kriger van de Russische Ambassade. 

Visum

Het visum voor Rusland krijg je echter niet zomaar en met die 35 euro ben je er nog niet. ‘Je moet het hotel waar je gaat slapen ook vooraf benaderen en daar een uitnodigingsdocument opvragen´, laat Anouk van Wegen weten van CIBTvisas. Dat Haagse bedrijf is gespecialiseerd in het aanvragen van visums. ‘Zonder dat document wordt het visum niet verstrekt´, legt Van Wegen uit. De meeste hotels vragen uiteraard wel een vergoeding voor de aanvraag van het document. Dat is al gauw enkele tientallen euro´s.

Als de uitnodiging van het hotel binnen is, ben je al een heel eind. Maar je komt Rusland nog altijd niet in. Een belletje naar je zorgverzekering is ook nodig. ‘De zorgverzekeraar van de visumaanvrager moet ook nog een document verstrekken. Het gaat om de zogenaamde Ruslandverklaring’, weet Van Wegen te vertellen. Dat document zal de zorgverzekeraar verstrekken als de polis van de aanvrager ziektekosten in Rusland vergoedt. Zo niet, dan is bijverzekeren nodig. Dat brengt uiteraard weer kosten met zich mee.

Vervaldatum

Kijk ook even goed naar de vervaldatum van je paspoort. Rusland wil wel dat het paspoort nog langere tijd geldig is. Van Wegen legt uit: ‘Het paspoort van de aanvrager moet minimaal zes maanden na de vervaldatum van het visum nog geldig zijn. Ook een aandachtspuntje.‘ Het zou dus kunnen dat je eigenlijk nog geen nieuw paspoort nodig hebt, maar dat je voor de visumaanvraag toch een nieuwe nodig hebt. Dat kost meer dan vijf tientjes.

Als al deze punten op orde zijn, zal de Russische Ambassade in Den Haag het visum verstrekken en is het mogelijk om de Olympische Spelen in Sotsji bij te wonen.

Russische tradities

Eenmaal in Rusland zijn er ook nog dingen om rekening mee te houden. De Russische cultuur is anders dan de Nederlandse. Ruslanddeskundige Henk Kern, van de Universiteit Leiden, verwacht echter niet dat het cultuurverschil heel erg merkbaar zal zijn in Sotsji. ‘Het is daar helemaal aangepast op de komst van een internationaal publiek. Buiten die plaats is dat wel anders’, zegt de Ruslanddeskundige. Wel heeft hij nog één belangrijke tip: ‘Geef iemand nooit een hand over de drempel van een deur heen. Dat is de goden verzoeken in de ogen van Russen.’