Deel Mercure hotel moet weg voor Haags cultuurpaleis

DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil delen van het Mercure hotel en de ondergrondse parkeergarage op het Spuiplein kopen voor de bouw van het cultuurpaleis. Het college van burgemeester en wethouders is een onteigeningsprocedure gestart, tegen de zin van de betrokken partijen.
Het nieuwe Spuiforum wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. De gemeenteraad stemde eind vorig jaar in met het omstreden bouwproject dat 181 miljoen euro gaat kosten. In 2018 moet het culturele complex klaar zijn.
Minnelijke weg
Maar voor de bouw van het pand moeten een paar delen van het hotel en het restaurant wijken. Ook moet een stuk van de ondergrondse parkeergarage die in eigendom is van ASR Vastgoed, verdwijnen. Volgens een woordvoerder van het stadhuis is de gemeente in goed overleg met de betrokken partijen en is de verwachting dat de gemeente het vastgoed ‘langs minnelijke weg’ zal krijgen.
Toch zijn Mercure en ASR allerminst te spreken over de plannen. De advocaat van het Mercure hotel diende eerder een bezwaarschrift in waarin hij schrijft dat het hotel de ruimte onder de trappen waar een vergaderruimte en een magazijn zitten en het restaurant, niet kan missen.

'Exploitatie hotel onmogelijk'

‘Het zijn essentiële delen van het hotel en kunnen niet worden gemist. Anders gezegd: de exploitatie van het hotel is niet mogelijk zonder deze ruimten,’ schrijft de advocaat.
Ook ASR is niet van plan om een deel van de parkeergarage aan de gemeente te verkopen. De advocaat schrijft in een bezwaarschrift dat het bedrijf de garage helemaal niet wil verkopen. ‘ASR heeft jarenlang in de parkeergarage geïnvesteerd en begint daar nu pas rendement uit te halen ten behoeve van de spaarders van ASR. Van verkoop van de garage door ASR is en zal dan ook geen sprake zijn.’ 
Zorgen SP
De SP in de Haagse gemeenteraad maakt zich zorgen over de gang van zaken en denkt dat het de gemeente op kosten jaagt. SP-raadslid Ingrid Gyomorei: ‘Als de gemeente het hotel voor een deel wil gaan uitkopen, gaat dit miljoenen euro's extra kosten. Uiteindelijk kan het er misschien op uitdraaien dat de gemeente het hele hotel moet kopen omdat het niet meer te exploiteren is wanneer slechts delen worden verwijderd. Dan kan het de gemeente tussen de veertig en zestig miljoen euro kosten.’