West-Safari: Haags Korzo Theater maakt zich op voor Holland Dance Festival

DEN HAAG - Dansers druppelen langzaam binnen als de West-Safari het Korzo Theater in Den Haag bezoekt. Zaterdag is de openingsavond van het Holland Dance Festival. Korzo is drie weken lang het kloppend hart voor choreografen en dansers.
Aan de bar treffen we choreograaf Joeri Dubbe. Hij is volop aan het oefenen voor de première van zijn tweede avondvullende voorstelling Solaris. Er moet nog veel gebeuren, maar we mogen meekijken met de repetities. Omdat de dansers nog moeten opwarmen, lopen we verder door het pand.
Het theater is een soort labyrint. Overal zijn zalen, oefenruimtes, gangen, kantoorruimtes. Onderweg komen we twee vrijwilligers tegen. De dames zijn druk bezig Haagse Hopjes aan het inpakken voor de dansers. Ze versieren de doorzichtige cadeauverpakking met een roze lintje, de kleur van het Holland Dance Festival. Nog tweehonderd cadeautjes te gaan.

Vergaderruimte

Op zolder komen we uit in een volgepakte vergaderruimte. De organisatie is druk aan het overleggen. Alles gaat goed, maar er moet nog veel gebeuren. Het draaiboek voor het Holland Dance Festival Gala wordt doorgenomen.
Prinses Beatrix, trouwe bezoeker van het festival, is zaterdag ook bij de openingsavond. En dat betekent dat alles in de puntjes geregeld moet zijn. Bijvoorbeeld: wie mag waar mag zitten? Zoals in het verleden wel vaker gebeurd, zal de prinses na afloop achter de schermen kennismaken met de dansers.

Dansklimaat

Ondertussen zijn de dansers opgewarmd. Het blijkt een gemêleerd gezelschap. Ze komen uit verschillende windhoeken: Portugal, Zweden, Tsjechië en Canada. Ondanks de cultuurbezuinigingen heeft Den Haag blijkbaar nog steeds een uitstekend dansklimaat.
Als de repetitie begint vraagt Dubbe ons vriendelijk de zaal te verlaten. Over ruim twee weken is de première van zijn voorstelling ‘Solaris’. Hij heeft het druk en wil zich in alle rust concentreren. Even geen pottenkijkers. Gelukkig kunnen we via de bewakingscamera’s meekijken in de foyer.

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.