Instellingen

'Coalitiepartijen moeten rug recht houden en tegen zweefbrug stemmen’

Zweefbrug

DEN HAAG - De coalitiepartijen in Den Haag moeten voet bij stuk houden en hun verzet tegen de zweefbrug in Scheveningen niet staken. Ook al zou dat betekenen dat de gemeente dan een ‘boete’ van zes miljoen euro moet betalen aan de projectontwikkelaar die wil bouwen in de badplaats.

Dat stellen de oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad. Zij wijzen erop dat helemaal niemand de zweefbrug over het havenhoofd wil. Diep in hun hart de vier partijen die in het college zitten ook niet. Maar hoewel er ook binnen de PvdA, VVD, D66 en CDA veel verzet leeft, aarzelen die om ‘nee’ te zeggen omdat er dan een miljoenenclaim kan volgen van de bouwer, schreef vandaag AD Haagsche Courant op basis van vertrouwelijke stukken.

Als de brug er niet komt, komen er minder mensen naar Scheveningen en krijgt de ontwikkelaar dus ook minder geld voor het vastgoed, is de redenering. De bouwer zou de gederfde inkomsten kunnen verhalen op de gemeente.

Niet onder druk laten zetten

Fractievoorzitter Inge Vianen van GroenLinks vindt dat de coalitie zich niet onder druk moet laten zetten door de vertrouwelijke notitie van de gemeente. ‘Dat kan de wethouder wel zeggen, maar uiteindelijk gaat de gemeenteraad erover en wat GroenLinks betreft gaan we er niet mee akkoord,’ stelt zij. Vianen noemt de brug  een ‘paradepaardje’ van wethouder Norder. En begrijpt absoluut niet waarom het gevaarte er moet komen.

Haar collega van de SP Ingrid Gyömörei begrijpt ook niets van de plannen om een brug over de haven aan te leggen. ‘Het heeft een hoog Efteling-gehalte. Er zijn elf bewoners organisaties geweest die hebben gezegd ‘wij willen die sprong over de haven niet’. En als je nu deze vertoning neer gaat zetten, wordt het een grote toeristische attractie die eigenlijk niemand wil.’

Luisteren naar inwoners van de stad

Van de coalitiepartijen heeft alleen PvdA’er Bas Sepers nu openlijk gezegd dat hij tegen de brug gaat stemmen. Hij vind dat de gemeente te grote risico’s loopt met de bouw ervan. En Sepers erkent dat vrijwel niemand in Scheveningen het wil. Volgens hem is de tijd nu gekomen om beter naar de inwoners van de stad te luisteren.

Toch is volgens Gyömörei van de SP de kans groot dat de coalitie in meerderheid voor de brug gaat stemmen. Zij denkt dat de vier partijen niet willen dat het college twee maanden voor de verkiezingen nog grote averij oploopt. ‘Maar ik zou het bijzonder eervol vinden om bij zo’n raar dingen te zeggen: en nou is het genoeg geweest.’

De PVV hoopt de gemeenteraad donderdag over te halen om een stemming over de brug uit te stellen tot na de verkiezingen.