Peiling GroenLinks: Hagenaars weten niet half hoe slecht de lucht is die zij inademen

DEN HAAG - Driekwart van de inwoners van Den Haag denkt dat zijn levenskansen nauwelijks verschillen van die van andere Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Peil.nl van Maurice de Hond. Maar dat is niet terecht, blijkt uit berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De stad Den Haag verstikt zichzelf. Maar wat het ergste is, de Hagenaar weet het niet en maalt er dus ook niet om, blijkt uit het onderzoek in opdracht van GroenLinks. 'Vooral dankzij het verkeer is de kwaliteit van de lucht in de stad zo slecht dat een Hagenaar gemiddeld één tot twee jaar minder lang leeft dan zijn landgenoten', zegt het Haagse gemeenteraadslid Arjen Kapteijns van GroenLinks.

Die partij wil nu dat de gemeente zijn inwoners haarfijn uitlegt hoe slecht de Haagse lucht is. De GGD lijkt daarvoor de uitgelezen organisatie. Donderdag brengt Kapteijns daarover enkele moties in stemming in de gemeenteraad.

'Verkeersmaatregelen'

'Den Haag heeft bijna geen zware industrie binnen de stadsgrenzen' , zegt Kapteijns. 'Vooral verkeersmaatregelen kunnen de luchtkwaliteit verbeteren en dus ook de levensverwachting van de inwoners van Den Haag verhogen.'

Uit het onderzoek komt naar voren dat een meerderheid van de Hagenaars voorstander is van het weren van vervuilende bestelbusjes uit het centrum van de stad, Nu is de zogenaamde milieuzone in de binnenstad alleen nog verboden gebied voor vuile vrachtwagens.

Deel dit artikel: