Instellingen

Werkstraf ex-docent Haags Segbroek College voor ontucht met leerlinge

DEN HAAG - Oud-leraar Sébastien van H. is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 40 uur werkstraf voor ontucht met een 14-jarige leerlinge. De voormalig docent Frans van het Haagse Segbroek College werd vrijgesproken van ontucht met een andere, 15-jarige scholiere.

De destijds 26-jarige Hagenaar werd in 2012 ontslagen toen de schoolleiding ontdekte dat hij een relatie had met de 14-jarige leerlinge. Tijdens het onderzoek bleek dat Van H. in 2009 ook al een relatie had met een 15-jarige meisje van zijn school.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 6 maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen Sébastien van H. uit Den Haag. Daarnaast eiste de officier van justitie een maximale werkstraf van 240 uur en een beroepsverbod tegen de voormalig docent van het Segbroek College.

Leeftijdsverschil

Sébastien van H. heeft nog steeds een relatie met het meisje dat in het schooljaar 2011/2012 in zijn klas zat. Volgens de rechter heeft de ex-docent de sociaal-ethische norm overschreden gezien het grote leeftijdsverschil. 'Dat er tussen verdachte en het meisje sprake was van een liefdesrelatie en vrijwilligheid van haar kant, maakt dit niet anders', aldus de rechter.

De Hagenaar werd vrijgesproken van ontucht met een andere scholiere omdat hij haar nooit les had gegeven of had begeleid op school en ook deze relatie vrijwillig was.

In het vonnis heeft de rechter meegenomen dat Sébastien van H. geen strafblad had en dat er grote mediabelangstelling is geweest voor zijn zaak. Een verbod om het beroep van leraar uit te mogen oefenen vond de rechtbank niet nodig omdat hij geen lesbevoegdheid meer heeft en heeft verklaard nooit meer in het onderwijs te willen werken.