LUMC trekt twee publicaties terug om fraude

Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC
Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC
LEIDEN - Het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) trekt twee wetenschappelijke publicaties van een oud-medewerker terug wegens fraude.
De onderzoekster werd in augustis vorig jaar ontslagen toen het bedrog aan het licht kwam.
Dat heeft het LUMC donderdag gemeld. Het medisch centrum ontdekte vorig jaar dat de wetenschapper haar eigen onderzoek manipuleerde. Het LUMC trok toen ook al een publicatie van de onderzoekster terug en liet weten andere publicaties te zullen onderzoeken.
De vrouw werkte op de afdeling reumatologie. Haar onderzoek draaide om het gebruik van een medicijn dat de afweerreacties van patiënten onderdrukt. Vanwege de fraude is het onderzoek stopgezet en zijn de deelnemers geïnformeerd. Volgens het LUMC is er voor patiënten geen onveilige situatie geweest, omdat de frauderende onderzoeker alleen manipuleerde met testmateriaal.
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat twee promovendi door de fraude gedupeerd zijn geraakt, omdat ze medeauteur zijn van de teruggetrokken publicaties. Ook had de fraude 'impact op hen als persoon', meldt het rapport.
De onderzoekster was ook gasthoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. De Belgische universiteit beëindigde de samenwerking met de vrouw, toen de fraude werd ontdekt.