Instellingen

Ontucht of liefde: Je minderjarige kind heeft seks met een volwassene, wat dan?

misbruik fietsenrek fietsenstalling meisje
misbruik fietsenrek fietsenstalling meisje

DEN HAAG - Hoe ga je er als ouder mee om, als je minderjarige dochter of zoon een relatie heeft met een volwassene? Het is iets wat menig vader en moeder zich zal afvragen.

Het is de vraag die veel ouders zich stellen, als ze vernemen dat een 14-jarige scholiere een relatie heeft met een (inmiddels voormalige) docent Frans van het Haagse Segbroek College.

De destijds 26-jarige Hagenaar Sébastien van H. werd in 2012 ontslagen toen de schoolleiding ontdekte dat hij een relatie had met de 14-jarige leerlinge. Tijdens het onderzoek bleek dat Van H. in 2009 ook al een relatie had met een 15-jarig meisje van zijn school. De man is donderdag veroordeeld tot een werkstraf.

Niet kwaad worden

De eerste reactie van ouders is vaak om kwaad te worden als zoiets gebeurt. Maar het verbieden van zo’n relatie kan averechtse gevolgen hebben, zegt puberdeskundige Marina van der Wal. 'Het belangrijkste is dat je in gesprek blijft met je kind als hij of zij een relatie krijgt met een volwassen persoon. Je kunt zeggen ik hou heel veel van je. Laten we hier samen naar kijken, want hier zitten risico’s aan.'

Verbieden maakt nog aantrekkelijker

Ook de toon waarop je het gesprek voert met je kind is van belang, volgens Van der Wal. Breng het op een manier waardoor je zoon of dochter zich vrij voelt om te praten en dingen aan je voor te leggen. 'Zeg bijvoorbeeld niet waarom weet ik nog niet dat jij seks hebt op je 14de maar: 'ik hoor dat veel 14-jarigen al seks hebben. Hoe is dat in jouw omgeving?' Het botweg verbieden van de relatie is volgens Van der Wal geen goed idee, want verboden dingen zijn voor kinderen nog aantrekkelijker.

Veroordeeld

Oud-leraar Sébastien van H. werd door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 40 uur werkstraf voor ontucht met de 14-jarige leerlinge. De voormalig docent Frans van het Haagse Segbroek College werd vrijgesproken van ontucht met een andere, 15-jarige scholiere.