Instellingen

Geen brug, geen baan, maar wel een weg voor Marnix Norder

DEN HAAG - Geen brug, geen baan meer, maar straks wel een bijna 600 miljoen euro kostende weg ónder zijn huis.

Door Maarten Brakema

De Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen en wonen) blijkt een van de 32 eigenaren van vastgoed die in het uiterste geval onteigend moeten worden om de aanleg van de nieuwe grote ontsluitingsweg van Den Haag, de Rotterdamsebaan, mogelijk te maken. De wethouder kan in het slechtste scenario bijna vier are, 400 vierkante meter grond, kwijt raken aan de gemeente Den Haag, blijkt uit een brief die zijn collega Peter Smit van Verkeer (VVD) , aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Volgens de woordvoerder van Smit gaat dat allemaal wel gaan meevallen. Het ‘onteigeningsplan’ zoals dat door Smit is opgesteld, is een standaardprocedure, zegt hij. De bedoeling is om met de eigenaren van de grond in het gebied tot een minnelijke schikking te komen. De weg loopt op de plek van Norders huis diep onder de grond. Het idee is dat er een ‘recht van onderpad’ kan worden overeengekomen. De wethouder krijgt daarbij, net als alles andere eigenaren, een bescheiden bedrag als een soort schadevergoeding voor het gebruik van de grond onder zijn huis.

Geen akkoord, dan pas rechter

Pas als de gemeente en de eigenaren van de grond het niet eens kunnen worden over de voorwaarden, komt het onteigeningsplan in beeld. En gaat de gemeente via de rechter mensen proberen te dwingen om gebruik te mogen maken van hun grond.

Volgens de woordvoerder was Norder – om belangenverstrengeling te voorkomen – niet aanwezig bij de collegevergadering op het moment dat de beslissing werd genomen. ‘Hij stond helemaal buiten deze procedure.’

Rotterdamsebaan nieuwe grote weg voor Den Haag

De Rotterdamsebaan loopt van knooppunt Ypenburg naar de Neherkade in de Binckhorst. Een groot deel van het traject bestaat uit een tunnel, onder de Vliet door. De aanleg kost in totaal bijna 600 miljoen euro.