Instellingen

Deskundige: 'Afwatering bij de Vliettunnel kan mogelijk beter'

Onderhoud Vliettunnel
Onderhoud Vliettunnel

DELFT - De regelmatige problemen met de Vliettunnel hebben alles te maken met het type tunnel waarvoor gekozen is. De lekkages zijn alleen oplosbaar wanneer het waterschap het grondwater in de buurt van tunnel kan laten dalen. Dat zegt Wout Broere, tunneldeskundige bij de TU Delft.

De Vliettunnel in Leidschendam gaat in de nacht van zaterdag op zondag dicht vanwege reparatiewerkzaamheden.  Door een voeg in het asfalt komt water omhoog. Dat gebeurde eerder ook al in 2012 en 2013.

Volgens Rijkswaterstaat is er niets mis met de constructie. 'Zo'n situatie komt vaker voor op plekken waar het grondwater hoog staat en is niet helemaal te voorkomen’, zegt een woordvoerder. 

Wout Broere, universitair docent Ondergronds bouwen van de TU Delft is het daar gedeeltelijk mee eens.  ‘De Vliettunnel is een landtunnel, dat is veel goedkoper dan een geboorde tunnel.’, zo zegt hij. ‘Bij een landtunnel moet het niveau van het grondwater onder de tunnel blijven. Bij een beetje water stroomt het gewoon weg, maar bij grote hoeveelheden niet.’

Waterschap moet met de tunnel rekening houden

Volgens Broere moet bij de keuze voor een landtunnel een inschatting worden gemaakt hoe hoog het grondwater kan komen en hoe vaak dat gebeurt. Ook zou het waterschap bij de afwatering in de omgeving rekening moeten houden met de Vliettunnel.

Hij kan niet zeggen of dat nu voldoende gebeurt. Broere wil desgevraagd niet zover gaan om te zeggen dat de keuze van een landtunnel voor de Vliettunnel verkeerd geweest is.