3,5 jaar cel voor overval op bejaarde vrouw Gouda

zwarte bivakmuts
zwarte bivakmuts
DEN HAAG - Een 29-jarige man uit Apeldoorn is in hoger beroep veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf voor een woningoverval in Gouda.
Het hof acht bewezen dat hij op 6 november 2011 een alleenstaande bejaarde vrouw in haar woning aan de Swadenburg in Gouda heeft overvallen.
De man heeft het slot van de woning geforceerd, waarna hij naar binnen is gegaan. Hij heeft de destijds 71-jarige vrouw vastgetaped en een sjaal strak om haar nek getrokken. Vervolgens doorzocht hij de woning. De vrouw heeft zich uiteindelijk kunnen bevrijden en de thuiszorg kunnen alarmeren. De vrouw kon na de overval een aantal maanden niet zelfstandig leven en zat toen in een verpleeghuis.

Eerder veroordeeld

De rechter neemt het man erg kwalijk dat hij een weerloze oude vrouw heeft beroofd. In de hoogte van de straf is ook meegenomen dat het slachtoffer nog steeds veel last heeft van de overval en dat de Apeldoornaar al eerder voor gelijksoortige misdrijven is veroordeeld. Dat hij de overal pleegde terwijl hij in zijn proeftijd zat en in een ontwenningskliniek was opgenomen, spreekt volgens de rechter ook niet in zijn voordeel.

Hoogte straf

De rechtbank had de man eerder veroordeeld tot 4 jaar cel. Deze straf is ook door het Openbaar Ministerie in hoger beroep geëist. Het hof heeft nu een straf van 3,5 jaar opgelegd omdat deze straf meer in lijn is met wat landelijk in dit soort gevallen gebruikelijk is (3 jaar). Het hof heeft daarbij in straf verhogende zin rekening gehouden met de gevolgen van de overval voor het kwetsbare slachtoffer.